Aanpassing wettelijk gemeenschap van goederen

In juli 2014 is een wetsvoorstel ingediend in de 2e Kamer voor een beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen voor nieuwe huwelijken. Wat wil men wijzigen?

  1. Alles wat iemand had vóór het huwelijk blijft privévermogen. Zowel bezittingen als schulden. Dit moet voor het huwelijk worden vastgelegd.
  2. Tijdens het huwelijk blijft het vermogen uit een schenking of erfenis buiten de gemeenschap van goederen.
  3. In het testament verdwijnt het belang van de uitsluitingsclausule.
  4. Het verhaalsrecht van schulden tijdens het huwelijk wordt beperkt. Nu kan de ex-partner een privéschuld volledig verhalen op het privévermogen van de echtgenoot die de schuld is aangegaan. Of er kan een beroep worden gedaan op de totale gemeenschap van goederen. Straks kan er maximaal 50% worden verhaald.

 

Onderneming en gemeenschap van goederen

Heeft één van de echtgenoten voor het huwelijk een eenmanszaak, vof of B.V., dan blijft dit ondernemingsvermogen buiten het huwelijk. In het wetsvoorstel is opgenomen dat wordt verondersteld dat de onderneming uitkeringen ten laste van de winst zal doen, die in het maatschappelijk verkeer als redelijk wordt verondersteld. Hier kan discussie ontstaan over het reële inkomen van de ondernemer.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Laat hier uw naam en telefoonnummer achter om teruggebeld te worden.