Crisis op de beurzen

Voor beleggers gelden in goede en slechte tijden drie regels: Spreiding, Spreiding en Spreiding.

  • Spreiding van risico´s: bij een belegging voor aanvullend pensioen kan je andere risico´s nemen dan voor een belegging die bedoeld is om "leuke dingen "van te doen.
  • Spreiding over de verschillende vermogenscategorieën: dus niet alleen aandelen, maar ook vastrentende waarden (obligaties) spaarmiddelen en alternatieve beleggingen.
  • Spreiding over de verschillende sectoren/regio´s: obligaties van Griekenland en Italië geven nu een lekker rendement, maar of het nou zo verstandig is om alles op die regio´s in te zetten?

 

Hoe werkt het uit?

De AEX index (alleen Nederlandse aandelen) is sinds het begin van dit jaar met 24,3% gedaald. De MSCI World index (Brede wereldwijde index van grote internationale bedrijven) is "maar" met 11,5% gedaald.

Neutrale portefeuilles die voor maximaal 50% uit aandelen en voor de rest uit obligaties en alternatieve beleggingen bestaan zijn gemiddeld met 3.7% gedaald. Vervelend, maar een stuk minder rampzalig dan een daling van ruim 24% die de AEX index heeft laten zien. Bovendien zal de neutrale portefeuille ook bij gematigd economisch herstel sneller in de plus komen. 

Wat doet Xantèr?

Wij bespreken graag met u welke wijze van beleggen het best bij u past. Vervolgens kijken we welke aanbieder (bank of vermogensbeheerder) de beleggingsfondsen heeft die daarbij aansluiten. We kijken dan naar beleggingsstijl, kosten en uiteraard resultaat. De keuze die we samen maken is niet definitief. Wij leggen uw vermogensbeheerder regelmatig langs de meetlat. Als zij achterblijven ten opzichte van de concurrentie, dan laten wij u dat weten en kan dat een reden zijn om over te stappen.

Meer weten?

Neem vooral contact met ons op voor een oriënterend gesprek over vermogensopbouw. Zowel Maarten Nunnikhoven als Xavier Crince Le Roy zijn DSI-geregistreerd vermogensadviseur.
Neem contact op via dit contactformulier.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Laat hier uw naam en telefoonnummer achter om teruggebeld te worden.