Is het in uw voordeel om uw hypotheek vóór 1 april aan te passen?

Maak gebruik van de fiscale voordelen voordat het te laat is.
Het zal u niet ontgaan zijn: De (fiscale) wetgeving voor hypotheekrenteaftrek van bestaande en nieuwe hypotheken is per 1 januari 2013 gewijzigd. Er geldt voor bestaande hypotheken een overgangsperiode tot 1 april 2013. Daarna zijn de nieuwe regels van kracht. De bedoeling van deze aanpassingen is om ervoor te zorgen dat mensen aan het einde van de hypotheek deze ook kunnen aflossen.

Heeft u nu een hypotheek waarop u weinig of zelfs helemaal niets aflost? Of heeft u een hypotheek met een beleggingsproduct en vallen de resultaten tegen? Of heeft u een pensioentekort? Dan kunt u tot 1 april 2013 nog een fiscaalvriendelijke regeling te treffen.

Een nieuwe of bestaande hypotheek: Waar moet u rekening mee houden?

 1. Starters
  U heeft in 2012 geen hypotheek. U koopt na 1 januari 2013 een woning. Dan bent u verplicht om een 100% annuïtaire hypotheek nemen. U mag ook een lineaire hypotheek kiezen (zie 2.), maar dat is voor een starter meestal duurder. Een andere hypotheekvorm (bv. banksparen) is voor u als starter niet meer mogelijk.

  Een annuïtaire hypotheek houdt in dat u maandelijks zowel rente betaalt als een stukje van uw hypotheek aflost. Aan het einde van de looptijd is uw hypotheek dan helemaal terugbetaald. Omdat u elke maand aflost wordt de totale hypotheek steeds lager, waardoor u steeds minder rente betaalt. Dit betekent dat uw renteaftrek ook lager wordt. Hoewel u bruto elke maand hetzelfde blijft betalen, stijgen uw netto maandlasten omdat u minder renteaftrek heeft.

 2. Bestaande hypotheek verhogen
  U heeft een hypotheek  en u wilt deze in 2013 verhogen. Voor het bedrag van de verhoging geldt dat u een annuïtaire of lineaire hypotheek moet afsluiten. Een lineaire hypotheek is bijna gelijk aan de annuïtaire hypotheek (zie 1.) Het enige verschil is dat zowel het gedeelte rente als het deel aflossing gelijk blijven. Daardoor blijft uw renteaftrek gelijk. Een lineaire hypotheek is in het begin duurder, maar op lange termijn goedkoper. Belangrijk is om in te schatten hoe lang u de lening denkt te hebben.

 3. Bestaande hypotheek zonder aanpassingen
  U heeft een hypotheek en wilt daarin eigenlijk niets veranderen. Dat kan. Houdt u er wel rekening mee dat de overheid de renteaftrek heeft gewijzigd. Vanaf 1 januari 2014 neemt de renteaftrek elk jaar met 0,5% af, 28 jaar lang. Heeft u nu recht op 52% renteaftrek, dan is dat uiteindelijk over 28 jaar gedaald naar een maximale aftrek van 38%. 

 4. U verkoopt uw oude huis en koopt een nieuw huis
  Koopt u een duurdere woning dan uw huidige woning, dan behoudt u uw aflossingsvrije hypotheek zonder verplichte fiscale aflossingsschema volgens het oude regime. Voor al het meerdere dat u leent, geldt de nieuwe fiscale aflossingsverplichting.

 5. Hypotheek afgelost door verkoop van uw woning in 2012
  Als u in 2012 uw woning heeft verkocht en daarmee uw hypotheek heeft afgelost, dan kunt u nog steeds een beroep doen op de ‘oude’ hypotheekregels. U moet dan wel in 2013 een woning aankopen en een eigenwoningschuld bezitten.

 

Wat mag u maximaal lenen?
Totaal mag de bank u 105% van de koopsom aan hypotheek geven. Dit is 103% voor de koopsom en de kosten koper + 2% voor de overdrachtsbelasting.

Restschuld na verkoop oude woning
Heeft u bij verkoop van u uw woning te maken met een restschuld, dan kunt u 10 jaar lang de rente die u over de restschuld betaalt aftrekken. Wel moet uw inkomen voldoende zijn om zowel het totaalbedrag van de nieuwe hypotheek (tot maximaal 105%) én de restschuld te financieren.

Nationale Hypotheekgarantie (NHG)
Voor starters gaat de NHG omlaag van € 320.000 naar € 290.000. Heeft u nu al een NHG-hypotheek, dan kunt u deze ongewijzigd meenemen naar een volgende eigen woning, ook als die hoger is dan € 290.000.

Echtscheiding en de hypotheek
Wij treden vaak als adviseur op bij echtscheidingen en we zien nu al dat alle maatregelen veel effect hebben. Bijvoorbeeld wanneer een van de partners zijn of haar deel van het huis verkoopt aan de ander. Koopt de verkopende partner een nieuw huis, dan mag dat alleen nog met een annuitaïre hypotheek. Hij of zij is daardoor duurder uit dan de ex-partner die het huis heeft gehouden.

Kapitaalverzekering afgesloten vóór 14 september 1999
Heeft u een kapitaalverzekering voor 14 september 1999 afgesloten, de waardeopbouw is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing (box 3-heffing) en het is geen kapitaalverzekering eigen woning (KEW), dan verliest u per 1 april 2013 de vrijstelling van de box3-heffing. U kunt dit voorkomen door voor 1 april 2013 de verzekeraar schriftelijk te verzoeken uw verzekering te bestempelen als een KEW.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Laat hier uw naam en telefoonnummer achter om teruggebeld te worden.