Nieuwe normen hypotheekverstrekkingen

Met de invoering van de nieuwe regels door hypotheekverstrekkers, kwamen direct veel spookverhalen in de media. Kopen zou onmogelijk zijn geworden. In de praktijk valt dit erg mee.

De maximale lening van 104% van de woningwaarde komt in voor bestaande woningen dikwijls overeen met de oude norm van 125% van de executiewaarde.
Let wel op bij verbouwingen. Als deze slechts beperkt invloed hebben op de woningwaarde, zal de verbouwing uit eigen middelen of uit de overwaarde van de oude woning gedaan moeten worden.
In de praktijk hebben vooral starters last van deze beperking. Doorstromers met enige overwaarde in hun woning kunnen de gewenste verbouwing meestal zonder problemen in de financiering meenemen.
Wel is het nu regel dat leningen boven 50% van de woningwaarde afgelost moeten worden in 30 jaar. In veel gevallen deed men dit al in de afgelopen jaren. Wel zien we dat vermogensopbouw via een bankspaarhypotheek (de "opvolger"van de spaarhypotheek) erg populair is.
Voor kopers met eigen vermogen (spaargeld en beleggingsportefeuilles) biedt een aantal banken (zoals Westland Utrecht) mooie oplossingen, waardoor de lasten van de nieuwe lening in vergelijking met aflossingsvrije leningen reuze meevallen.

Het is goed om te beseffen dat de invoering van de nieuwe normen in de meeste gevallen geen of slechts beperkte invloed heeft op de hoogte van het te lenen bedrag. Voor hogere inkomens kan nog steeds meer dan 5x het inkomen worden geleend. Wel kijken banken steeds strenger naar de bestendigheid van het inkomen. Vooral voor ondernemers blijft een goede adviseur en een goede voorbereiding van de financieringsaanvraag van grote meerwaarde.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Laat hier uw naam en telefoonnummer achter om teruggebeld te worden.