Sparen levert niets op. Beleggen?

Sparen is op dit moment niet echt lucratief. Het is wel een zekere vorm van vermogensvorming. Door de economische crisis en ook de woekerpolisaffaire zijn veel consumenten gevlucht in spaarvormen. Maar levert dit genoeg op?

Als u nu uw geld op een internetspaarrekening zet, ontvangt u ongeveer 1,9%. Voor een 10 jaars deposito ontvangt u gemiddeld 3,5%. Trek hiervan af de vermogensrendementsheffing (box 3) die u moet betalen, 1,2%, en vervolgens het huidige inflatieniveau van 2,6% (april 2013), dan teert u in op uw vermogen.

Wat is het alternatief?
U heeft een aantal opties om op een defensieve manier vermogen op te bouwen zonder al teveel risico. Allereerst kunt u aflossen op uw hypotheek. Als de netto rentelast hoger is dan de netto opbrengst van uw spaargeld (rentetarief minus 1,2%), dan is aflossen op de hypotheek voor u interessant. U bespaart daarmee 1,2% vermogensrendementsheffing en u verlaagt uw lasten. U kunt echter moeilijk het geld weer opnemen. U moet dan uw hypotheek verhogen.

Obligaties

Het effectieve rendement op obligaties is erg laag. Staatsobligaties van Duitsland en Nederland, landen met AAA-status op de kapitaalmarkt, hebben een hoge aankoopkoers en een lage rentevergoeding. Dit levert u te weinig rendement op. Het effectieve rendement op staatsobligaties in Nederland bedraagt momenteel 1,55% (peildatum 1 mei jl.). Obligatiefondsen doen het beter. Obligatiefondsen beleggen ook in winstgevende multinationals die ook extra kapitaal nodig om te groeien. Hiervoor krijgt de belegger meer rendement voor terug.

Aandelen
Door gedeeltelijk te beleggen in aandelen verhoogt u de kans op extra rendement. Zeker met de huidige rentestand is het verstandig om zelfs als defensieve belegger een deel van uw portefeuille in aandelen te beleggen. U creëert bovendien een hefboomwerking. Een dalende koers in obligaties resulteert meestal in stijgende aandelenkoersen. Aangezien aandelen een grotere beweeglijkheid hebben in koersverschillen dan obligaties krijgt u hierdoor extra rendement.

Wat is het ideale alternatief?
Dit is afhankelijk van uw doelstellingen, wensen en risicoprofiel. Aan de hand van een intakegesprek kunnen wij vaststellen wat uw risicoprofiel en beleggingshorizon is en u adviseren in de samenstelling (asset allocatie) en de keuze van de vermogensbeheerder.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Laat hier uw naam en telefoonnummer achter om teruggebeld te worden.