Welke startershypotheek is de beste?

Bent u van plan om uw eerste woning te kopen? Dan bent u (sinds 1 januari 2013) verplicht om een 100% annuïtaire hypotheek nemen. U mag ook een lineaire hypotheek kiezen (lees hieronder), maar dat is voor een starter meestal duurder. Een andere hypotheekvorm (bv. banksparen) is voor u als starter niet meer mogelijk.

Wat is een annuïtaire hypotheek

Een annuïtaire hypotheek houdt in dat u maandelijks zowel rente betaalt als een stukje van uw hypotheek aflost. Aan het einde van de looptijd is uw hypotheek dan helemaal terugbetaald. Omdat u elke maand aflost wordt de totale hypotheek steeds lager, waardoor u steeds minder rente betaalt. Dit betekent dat uw renteaftrek ook lager wordt. Hoewel u bruto elke maand hetzelfde blijft betalen, stijgen uw netto maandlasten omdat u minder renteaftrek heeft.

Wat is een lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is bijna gelijk aan de annuïtaire hypotheek. Het enige verschil is dat zowel het gedeelte rente als het deel aflossing gelijk blijven. Daardoor blijft uw renteaftrek gelijk. Een lineaire hypotheek is in het begin duurder, maar op lange termijn goedkoper. Belangrijk is om in te schatten hoe lang u de lening denkt te hebben.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Laat hier uw naam en telefoonnummer achter om teruggebeld te worden.