Wetsvoorstel aanpassing partneralimentatie ingediend

Er ligt een wetsvoorstel in de Tweede Kamer om het recht op partneralimentatie in te perken. Indien partners geen kinderen hebben, ontstaat het recht op partneralimentatie pas na 3 jaar. Bij een huwelijk langer dan 3 jaar kan men partneralimentatie ontvangen voor de helft van de huwelijkse periode, gemaximeerd tot vijf jaar.

 

Aanwezigheid kinderen

Zodra er kinderen in het spel zijn, geldt de alimentatieplicht tot het jongste kind 12 jaar is en wanneer de zorg onevenredig verdeeld was. Geldt er een andere situatie met kinderen, dan geldt het uitgangspunt de helft van de huwelijksduur met een maximum van vijf jaar. Bij huwelijken langer dan 15 jaar is de alimentatietermijn de helft van de huwelijksduur en op zijn hoogst tien jaar wanneer de ex-partner niet gewerkt heeft.

Bij co-ouderschap en als beide ouders werken, is er geen alimentatierecht. De partner met het laagste inkomen moet wel gecompenseerd worden.  Uiteraard zullen er situaties zich voordoen die onredelijk zijn. Partners krijgen de mogelijkheid om daar een beroep op te doen.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Laat hier uw naam en telefoonnummer achter om teruggebeld te worden.