Woningmarkt trekt aan: waar moet u op letten?

U heeft het waarschijnlijk ook al gelezen. De woningmarkt trekt aan en wij merken het ook. Veel mensen zijn nu bereid een volgende stap te nemen. Er is de laatste jaren wel wat veranderd waar u op moet letten. We nemen het met u door.

 

Hoogte hypotheekbedrag met NHG per 1 juli omlaag

Op dit moment mag u maximaal € 290.000 lenen met NHG-voorwaarden. Met NHG (Nationale Hypotheekgarantie) kunt u een woning (her-)financieren met een extra lage rente. Per 1 juli gaat dit bedrag omlaag naar € 265.000. Dit bedrag gaat de komende jaren nog verder omlaag. De NHG-rente voor 10 jaar vast is nu 3,8% (per 25 april 2014).

Als u voor 1 juli aanstaande een offerte is uitgebracht met NHG-voorwaarden met een hypotheekbedrag hoger dan € 265.000 en niet hoger dan € 290.000, dan kunt u nog gebruik maken van de oude-NHG-grens.

U kunt het totale aankoopbedrag financieren, inclusief de bijkomende kosten. Bij aankoop van een bestaande woning mag de koopsom plus eventuele verbouwingskosten niet meer bedragen dan € 273.584,90. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning is de maximale koop-/aanneemsom inclusief meerwerk € 273.584,90. NHG rekent standaard met 6% bijkomende kosten.

 

Verbeteringen/verbouwingen moeilijker mee te financieren

Tegenwoordig kunt u maximaal 104% van de marktwaarde van de woning financieren, eventueel na verbouwing. In de praktijk blijkt dat het moeilijk is om de gehele verbouwing of verbetering mee te financieren.

Een rekenvoorbeeld:

U koopt een woning van € 300.000 kosten koper. U kunt dan maximaal € 312.000 lenen indien dit ook de getaxeerde marktwaarde van de woning is. Stel u plaatst een nieuwe keuken en badkamer, en nog een paar andere dingen. Begrote kosten zijn € 30.000 kost. U heeft dan € 42.000 nodig aan financiering. Dit betekent dat de minimale taxatiewaarde (na verbouwing) € 328.850 moet bedragen. Dit betekent dat bijna de totale verbouwing een even zo grote marktwaarde toename met zich meebrengt. Dit komt bijna niet voor. U zult naar alle waarschijnlijkheid een deel van de verbouwing met uw spaargeld moeten financieren.

Het is dus van belang om voordat u een nieuwe woning wilt kopen zich goed te laten adviseren over uw financiële mogelijkheden.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Laat hier uw naam en telefoonnummer achter om teruggebeld te worden.